Volvo en HartslagNu starten uniek project: Lifesaver

De overlevingskans bij een hartstilstand is het grootst wanneer binnen zes minuten wordt gestart met reanimatie en er een AED wordt aangesloten. Helaas is er niet altijd een AED in de directe omgeving. In samenwerking met Volvo zijn wij daarom een uniek project gestart genaamd Lifesaver.

In de regio Noordoost-Nederland zijn nu twintig Volvorijders geselecteerd om deel te nemen aan de pilot van het project Lifesaver. De inschrijving voor de pilot is gesloten.

Hoe werkt Lifesaver? 

De Volvorijders die zijn geselecteerd voor de pilot krijgen een AED in de auto. Het navigatiesysteem van de auto wordt aangesloten op het reanimatie oproepsysteem van HartslagNu. Zodra de automobilist een reanimatiemelding ontvangt en deze accepteert, navigeert de Volvo onmiddellijk naar de noodlocatie. Daar kan de burgerhulpverlener direct starten met reanimeren en de AED aansluiten.

Hans Janssen, woordvoerder HartslagNu: “In Nederland zijn te weinig AED’s om op tijd bij het slachtoffer te zijn, vooral in Noordoost-Nederland. Daarom starten we in dit gebied met de pilot. Hier zijn per 1.000 inwoners de minste AED’s te vinden en is de pilot dus erg gewenst.”

Elke minuut telt en elke verbetering van de hulpverlening kan een enorm positieve impact hebben op de kans op overleving en de kwaliteit van leven na een hartstilstand.

Meer weten over Lifesaver? Bekijk de video's!