Verwarring over AED-database van het Rode Kruis

26 november 2019

In diverse media worden vragen gesteld over de AED-database van het Rode Kruis en het verschil met de database van HartslagNu. Het Rode Kruis heeft een EHBO-app waarin zij een eigen openbare AED-database hebben.

HartslagNu maakt zich zorgen over de verwarring die hierdoor is ontstaan.

Wat is het verschil tussen de database van het Rode Kruis en HartslagNu?

De AED’s die in de database van HartslagNu staan, worden ingezet wanneer via 112 een melding van een hartstilstand is. Het doel van HartslagNu is om ervoor te zorgen dat bij een hartstilstand iemand binnen zes minuten de juiste hulp krijgt waardoor de kans op overleven en leven met minimale schade zo groot mogelijk is. HartslagNu zorgt via een geavanceerd systeem voor gecoördineerde hulp door getrainde burgerhulpverleners die weten hoe ze moeten reanimeren en een AED gebruiken. Het oproepsysteem is een aanvulling op de professionele hulpdiensten.

Van de AED’s in de HartslagNu-database is bekend wanneer deze beschikbaar zijn en of er een pincode nodig is om de kast te openen. Bij de vraag om een AED te halen, krijgen burgerhulpverleners via HartslagNu de exacte locatie van de dichtstbijzijnde AED door en eventueel de pincode als dit nodig is. Zo krijgt het slachtoffer binnen zes minuten de juiste hulp terwijl de ambulance onderweg is.

Het doel van de openbare database van het Rode Kruis is dat iedereen kan zien waar de AED’s hangen. Deze zijn niet per se aangemeld bij het oproepsysteem. De database van het Rode Kruis is ook niet gekoppeld aan 112.

Het Rode Kruis biedt in de app de mogelijkheid om AED’s aan te melden. Dat betekent echter niet dat deze AED’s automatisch bij het oproepsysteem worden aangemeld. Hierdoor ontstaat onjuiste beeldvorming, omdat mensen in de veronderstelling zijn dat ze hun AED bij HartslagNu hebben aangemeld.

Vertrek Rode Kruis uit bestuur HartslagNu

Het Rode Kruis heeft afgelopen zomer besloten om uit het bestuur van HartslagNu te stappen. Het wil zich vanuit eigen visie en beleid richten op reanimatie, het geven van reanimatiecursussen en het onderhouden van een AED-database in de eigen EHBO-app.

Het bestuur van HartslagNu respecteert het besluit van het Rode Kruis, maar maakt zich zorgen over de keuze van het Rode Kruis een eigen AED-database te onderhouden.