Honderdduizendste reanimatievrijwilliger HartslagNu

Ze heet Denise Steenbeek en ze is de honderdduizendste houder van een reanimatiediploma die zich inschreef als burgerhulpverlener bij HartslagNu. Ze werkt in de kinderopvang in Barneveld en volgde daarom ook de module Kinderreanimatie. Ze leerde reanimeren tijdens een cursus Bedrijfshulpverlening voor haar werk. Nu ze is ingeschreven bij HartslagNu, kan ze worden gealarmeerd wanneer in haar omgeving mogelijk een reanimatie nodig is. Denise Steenbeek staat symbool voor de inmiddels al meer dan honderdduizend mensen die zijn aangemeld bij HartslagNu. Daarom werd ze in het zonnetje gezet door de landelijk directeur HartslagNu, Roelof Schoonbeek.
“Het is dankzij mensen als Denise, dat we met z’n allen jaarlijks steeds meer levens redden bij een hartstilstand,” zegt Roelof Schoonbeek. “Reanimeren is binnen een paar uur te leren en de vaardigheden zijn eenvoudig bij te houden. Door tijdige reanimatie schiet de overlevingskans enorm omhoog. Dat Denise er een module kinderreanimatie aan heeft toegevoegd, is heel begrijpelijk gezien haar werk. Ik zeg ‘chapeau’.”
Zoals Denise komen er in ons land steeds meer mensen bij die kunnen reanimeren. Het streven is dat er straks in ieder geval zo’n 170.000 Nederlanders zijn die niet alleen kunnen reanimeren, maar die ook gealarmeerd kunnen worden door de meldkamer ambulancezorg, wanneer in hun buurt hulp nodig is. “Dankzij de inzet van HartslagNu, maar ook vele honderden lokale en regionale organisaties op het gebied van reanimatie, groeit het aantal vrijwilligers snel,” zegt directeur Schoonbeek.
Ook de Hartstichting en het Nederlandse Rode Kruis werken met allerlei acties enthousiast mee aan het vergroten van het aantal vrijwilligers. Schoonbeek benadrukt het belang van samenwerking: “We hebben in ons land naast HartslagNu, in een aantal regio’s het systeem van Hartveilig Wonen. Samen dekken we heel Nederland af. We proberen samen met bijvoorbeeld de Hartstichting en het Nederlandse Rode Kruis te komen tot een fijnmazig netwerk van zogenaamde ‘zes minuten zones’. Gebieden waar door burgerhulpverleners binnen zes minuten hulp kan worden geboden bij een hartstilstand. We maken daarmee behoorlijke vorderingen, maar we zijn er nog niet, al komen bij HartslagNu en HartveiligWonen gezamenlijk de minimaal benodigde 170.000 aanmeldingen wel in zicht.”

 

Terug
aanmelden.jpg
@hartslagnu twitter Hartslagnu
Volg ons op: