Drentse Valthermond aan de top bij reanimeren

Het Drentse dorp Valthermond is in één zaterdag het hartveiligste dorp van noord en oost Nederland geworden en in ieder geval één van de dorpen met het hoogste percentage burgerhulpverleners met een AED-opleiding in ons land. Afgelopen zaterdag werden tijdens een speciale manifestatie rond reanimatie vijftig nieuwe AED-hulpverleners opgeleid. De teller staat nu op ruim 120. Het streven is een kleine 150. Binnen een jaar is daarmee nu bijna vijf procent van de ongeveer 3500 inwoners van het dorp in het bezit van een reanimatie-certificaat en aangesloten bij het alarmeringssysteem van HartslagNu. Een unicum.
Voorzitter Ruud Boven van Hartveilig Valthermond en zijn medebestuurders zijn er eigenlijk door verrast dat het zo snel gaat. Boven, van beroep anesthesieverpleegkundige, is met enkele dorpsgenoten ongeveer een jaar geleden begonnen met het opzetten van een lokaal reanimatienetwerk. “En nu al dit resultaat, geweldig.” Aanleiding is de afstand die ambulances moeten overbruggen om in Valthermond te komen. Ze doen er ruim tien tot elf minuten over. “En dat is bij een circulatiestilstand, een hartaanval, te lang,” constateert Boven nuchter. “Dus hebben we met enkele mensen nog geen jaar geleden een reanimatienetwerk opgezet. En dat loopt als een speer.”
Het evenement waarbij op één dag zo’n vijftig nieuwe vrijwilligers zijn opgeleid, smaakt volgens stichtingsvoorzitter Boven naar meer. “Ik weet niet wat er nog achterweg komt. In ieder geval nog meer AED’s in het dorp. Maar ook op het vlak van saamhorigheid levert zo’n actie effecten op. En dat is goed voor de leefbaarheid.”
Directeur Roelof Schoonbeek van de landelijke organisatie HartslagNu kwam zaterdag persoonlijk kijken in Valthermond. “Een fantastisch initiatief met een prachtig resultaat. Maar ook qua opzet was de manifestatie een zeer geslaagd en voorbeeldig geheel. Het verdient in mijn ogen navolging. En die vijf procent burgerhulpverleners waar ze naar toe willen? Dat moet in iedere dorp of wijk het streven zijn. Zo ingewikkeld is het niet om een leven te redden als het er op aan komt. Het vraagt een paar uur opleiding. In Valthermond kunnen ze vertellen hoe je zoiets aanpakt.”
Schoonbeek heeft veel waardering voor de lokale vrijwilligers. “Dat het zo snel is gegaan, daar hebben naast HartslagNu ook onze partners zeker aan bijgedragen. Ik noem Hartveilig Drenthe, het Nederlandse Rode Kruis en de Hartstichting die het belang van reanimatie en het beschikbaar hebben van AED’s voortdurende onder de aandacht brengen.
Terug
aanmelden.jpg
@hartslagnu twitter Hartslagnu
Volg ons op: