Veelgestelde vragen

 
 Vragen over HartslagNu Account 
Vragen over Burgerhulpverleners
Vragen over Alarmering
Vragen over AED's
Vragen over Nazorg
 
                                               Vragen over de App

AED's

Wat moet ik met de AED doen na een oproep?

Als je bent opgeroepen om eerst een AED op te halen en daarna naar het slachtoffer te gaan, dien je de AED na afloop weer terug te plaatsen in de kast waar je deze hebt opgehaald. Het is dan niet van belang of de AED gebruikt is of niet: de AED dien je zelf terug te brengen.

De beheerder van de AED krijgt bij een oproep een emailbericht dat de AED mogelijk gebruikt wordt en zal deze controleren, en zonodig weer gebruiksklaar maken.

Hoe kan ik de gegevens van mijn AED bijwerken?

Als beheerder van een AED is het jouw verantwoordelijkheid om te zorgen dat de gegevens van de AED up-to-date zijn. Dit doe je door in te loggen in jouw persoonlijke HartslagNu account. Wanneer je bent ingelogd ga je naar het tabblad ‘Mijn AED’s’. Wanneer je hierop hebt geklikt zie je een overzicht van de door jouw aangemelde AED’s (zie afbeelding hieronder). 

Om de gegevens van de AED aan te passen kun je klikken op het serienummer, de locatie of het type van de AED. Een nieuw scherm zal zich openen (zie afbeelding hieronder). Hier kun je de gegevens bijwerken. Wanneer je klaar bent klik je op ‘Opslaan’. 

Om de beschikbaarheid van de AED aan te passen klik je op ‘Beschikbaarheid aanpassen’. Dit staat achter het type van de AED vermeld. Vervolgens zie je het onderstaande. Hier kun je aangeven wat de beschikbaarheid is van de AED. Wanneer je klaar bent klik je op ‘Opslaan’. 

Hoe kan ik een AED aanmelden?

Wanneer je in het bezit bent van een AED dan kun je ervoor kiezen om deze beschikbaar te stellen via HartslagNu. Wanneer er een alarmering is voor een reanimatie dan kan jouw AED gebruikt worden bij de inzet.

Om een AED aan te melden zijn 2 stappen nodig:  (1) een account aanmaken en (2) de AED toevoegen aan jouw account.

 

1. Ik ben nieuw bij HartslagNu
Je meld je voor de eerste keer aan bij HartslagNu en wilt graag jouw AED aanmelden. Ga dan naar www.hartslagnu.nl.

Klik op “Registreer” om het aanmelden te starten. In het eerste scherm selecteer je “Alleen AED’s”. Mocht je nu niet alleen je AED aan willen melden maar ook jezelf als burgerhulpverlener dan selecteer je “Beide”. Klik vervolgens op "Start".

Bij stap 1 vul je jouw contactgegevens in. Let op. Op het e-mailadres dat je invult ontvang je ook de berichten waarin vermeld dat de AED (mogelijk) gebruikt wordt bij een reanimatie.
In Stap 2 wordt een verificatie code gevraagd. Deze ontvang je in de vorm van een sms op het door jouw opgegeven mobiele telefoonnummer. Vul deze code in en klik vervolgens op “Volgende”.
Lees vervolgens goed de algemene voorwaarden door in stap 3, vink 'akkoord' aan en klik op "Voltooien". Je krijgt in het volgende scherm te zien dat jouw registratie is voltooid. Je ontvangt jouw inloggegevens via de mail. Log vervolgens in met deze gegevens om een AED aan te melden (lees hieronder verder bij “Ik heb al een HartslagNu account”).

2. Ik heb al een HartslagNu account
Om een AED aan te melden log je in via www.hartslagNu.nl. Onder "MIjn AED's" kun je vervolgens jouw AED aanmelden. Klik op “AED Toevoegen”. Vul de gegevens in van AED en klik op “Opslaan”. Het systeem vraagt vervolgens om het adres te bevestigen. Als het adres klopt klik je op “Opslaan”. De AED is nu aangemeld. Automatisch staat de AED op 24/7 beschikbaar. Wil je andere tijden hiervoor invullen, klik dan op “Beschikbaarheid aanpassen” en kies "op specifieke tijden beschikbaar”. Vervolgens kun je de tijden opgeven wanneer de AED wel beschikbaar is.

AED's in mijn omgeving

Bij gebruik sms
Je kunt alle AED’s zien (in jouw directe omgeving) waarvoor jij mogelijk een oproep kunt ontvangen. Wanneer je inlogt bij HartslagNu kun je onder "mijn beschikbaarheid" de adressen zien waar je op staat ingeschreven in het systeem. Wanneer je op één van de adressen klikt zie je een kaartje met het door jou gekozen adres in het midden. Daaromheen zie je alle AED’s waarvan mogelijk gevraagd kan worden dat jij deze ophaalt bij een reanimatie. Het kan voorkomen dat je geen AED's op de kaart ziet. Dit betekent dat er zich geen AED's bevinden binnen een straal van 500m van jou vandaan.

Bij gebruik app
Als je de app gebruikt, kun je opgeroepen worden voor alle AED's in het HartslagNu systeem. Het is niet mogelijk om hier een overzicht van te krijgen. Wanneer je inlogt bij HartslagNu kun je onder "mijn beschikbaarheid" de adressen zien waar je op staat ingeschreven in het systeem. Het is wel mogelijk om op dat kaartje de AED's te zien bij jouw woon- of werkadres in de buurt. 

Wat is een AED?

De afkorting AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Dit is een apparaat waarmee bij een circulatiestilstand, indien nodig, een elektrische schok kan worden toegediend om het hart weer aan het kloppen te krijgen. De ontwikkeling van deze apparaten heeft de laatste jaren een grote vlucht genomen. De AED mag door iedereen worden bediend. Er is daarvoor geen wettelijke belemmering. Alle AED's geven gesproken aanwijzingen aan de bediener zodat deze stap voor stap door het hele proces begeleid wordt.
 
Om de patiënt de grootst mogelijke levenskans te bieden is het wenselijk dat de bediener van een AED een cursus reanimeren en AED gebruik gevolgd heeft. Een getrainde AED- bediener kan daardoor de AED vele malen sneller bij de patiënt aansluiten en daardoor de kans op effect verhogen.Bij een circulatiestilstand telt immers elke seconde!
 
Wanneer de AED op de juiste manier is aangesloten bij het slachtoffer, zal de AED een eerste analyse van het hartritme verrichten om te bepalen of er wel of geen schok toegediend moet worden. Wanneer de AED constateert dat een stroomstoot noodzakelijk is, zal deze door de AED worden toegediend bij een volautomaat of zal de bediener op een knop moeten duwen om de AED te activeren.(halfautomaat)
 
Wanneer een AED bij een circulatiestilstand snel bij de patiënt wordt aangesloten, kan daarmee de overlevingskans van de patiënt aanzienlijk worden vergroot!
  
LET OP: Vrijwilligers die zich aanmelden bij het alarmeringssysteem dienen in het bezit te zijn van een geldig reanimatie- en AED- certificaat.

Ik sta aangemeld als beheerder van een AED. Krijg ik bericht wanneer deze gebruikt is?

Ja, wanneer jouw AED wordt ingezet krijgt je per e-mail de melding dat jouw AED mogelijk gebruikt wordt/is bij een reanimatie.

Controleer of de AED daadwerkelijk is gebruikt en vervang indien nodig de elektroden/ batterijen.

Mocht je de elektroden en/of batterijen vervangen hebben, vergeet deze gegevens dan ook niet te wijzigen in het systeem.

 

Nieuws

  • In Veghel hangt nu een 'Ina Adema AED'

    VEGHEL - De nieuwste AED van Veghel is er eentje met een naam. De 'Ina Adema AED', zaterdag onthuld door Adema zelf, is naast een hulpapparaat ook een eerbetoon aan de inzet van de oud-burgemeester voor de stichting Veghel HartSave. Ina...

  • Heartsafe Oisterwijk vanaf nu herkenbaar aan jasjes

    Waar in het begin de hulpdiensten nog weleens vergaten dat de vrijwillige burgerhulpverleners een zeer zinvolle bijdrage leveren door alvast te gaan reanimeren en zelfs een AED in te zetten, worden de vrijwilligers de laatste jaren bijzonder...