“Papa ligt op de grond en ademt niet meer”

Lotte’s vader krijgt een hartstilstand

“Een tijdje geleden kreeg ik een telefoontje waar niemand op zit te wachten. Het is mijn moeder en zegt: “Papa ligt op de grond en ademt niet meer!” Mijn hart slaat over en mijn adem stokt, dit kan toch niet waar zijn?! 59 jaar en een hartstilstand.

Binnen vijf minuten is er een jongeman

Het is een geluk bij een ongeluk dat mijn moeder op dat moment thuis is. Zij ziet het gebeuren en belt gelijk 112 … met haar zorgachtergrond kent ze de signalen. Binnen vijf minuten is er een jongeman op de fiets, met zijn vriendin en een AED-apparaat.

Daarna arriveert het hele circus

De jongen begint met reanimeren, gebruikt de AED en zorgt ervoor dat het hart van mijn vader weer begint te kloppen. Een paar minuten later arriveert het gehele circus; twee ambulances en politie. Kritiek maar stabiel gaat mijn vader naar het ziekenhuis. Mijn moeder rijdt in de ambulance met hem mee… niet wetende of hij ooit wakker zal worden of dat hij ooit weer dezelfde zal zijn.

Een beeld om nooit meer te vergeten

Ik kom zo snel mogelijk naar het ziekenhuis en zie mijn vader liggen op de intensive care. Vol met slangen en overal kastjes die piepen en doen wat ze moeten doen; hem in leven houden. Dit beeld van mijn vader: een grote sterke man, nu kwetsbaar en balancerend op het randje van leven en dood zal ik nooit meer vergeten.

Een engel op zijn schouder

Nu zijn we een paar maanden verder. Mijn vader is er nog! En het gaat goed met hem. Boven verwachting goed! Hij heeft inmiddels vier omleidingen en een interne defibrillator (ICD). Hij heeft gesproken met de chirurg en die vertelde hem dat hij eigenlijk al overleden was. Wonder boven wonder begon zijn hart weer te kloppen na gebruik van de AED. Hij heeft een engel op zijn schouder gehad en vandaag viert hij zijn zestigste verjaardag… één met een gouden randje!

We wilden de jongen bedanken

Na de reanimatie wilden we heel graag de jongen bedanken, op zijn fiets met AED-apparaat. Hij heeft mijn vaders leven gered. Helaas heeft niemand zijn gegevens genoteerd. Maar via via ben ik er uiteindelijk toch achter komen wie het is. Mijn moeder heeft contact met hem gezocht na zijn toestemming. Hij was heel blij te horen dat het en succesvolle reanimatiepoging is geweest. Je hoort als burgerhulpverlener niet altijd hoe het afloopt.

Ook zijn wij de Politie Enschede en de mensen van RAV Ambulance Oost zo dankbaar, jullie zijn helden!

BEDANKT!

En voor alle andere mensen die nog niet kunnen reanimeren: lees je in en kijk of een reanimatiecursus iets voor jou is. Je kunt er levens mee redden.”

– Lotte Zon –