“Ik was op het juiste moment op de juiste plaats”

Rick overleefde een hartstilstand

Een half jaar geleden kreeg Rick Warbout (58) uit het niets een hartstilstand. Rick: “Het was woensdagavond en we waren net terug van een vakantie. Mijn zoon vroeg of ik mee ging fietsen met een vriend van hem. We stapten op de racefiets voor een rondje Kijkduin. Ik voelde me prima en fit, maar uit het niets werd ik ter hoogte van Kwintsheul getroffen door een hartstilstand.”

Gelukkig konden de dames reanimeren

Rick’s zoon belde direct 112 en toevallig waren er drie dames in de buurt aan het fietsen die gelijk kwamen helpen. Rick: “Het was een enorm geluk dat alle drie deze dames konden reanimeren en dit ook direct deden!” Via HartslagNu werden er burgerhulpverleners opgeroepen. “Ik had voor mijn hartstilstand nog nooit van het oproepsysteem HartslagNu gehoord. Maar het is toch fantastisch dat dit er in Nederland is!”, aldus Rick.

Na twee à drie minuten kwamen er ook drie burgerhulpverleners aangesneld. Rick: “Een van de burgerhulpverleners had een eigen AED in zijn auto, dat was echt een geluk. Ze hebben me hiermee een schok gegeven. Daarna arriveerde er ook een politieagent en twee ambulances en kreeg ik nog een aantal schokken. Mijn hart kwam toen gelukkig weer op gang.”

Binnen een uur gedotterd

Rick werd snel naar het ziekenhuis vervoerd waar hij binnen een uur werd gedotterd en er een stent werd geplaatst. Rick: “Het was bizar, want na een kleine week in het ziekenhuis mocht ik al weer naar huis. Ik vond dat zelf eigenlijk veel te snel en had last van angsten en was het vertrouwen in mijn lichaam kwijt.”

Dankzij de revalidatie voel ik me beter

Het is nu een half jaar na de hartstilstand en het gaat goed met Rick. Hij is op vakantie om de indrukwekkende ervaring af te sluiten. Rick: “Ik ben nu klaar met revalideren. Dankzij Capri Hartrevalidatie voel ik me weer beter. Zij hebben me met van alles geholpen. Met mijn voeding, training en ook op het psychologisch vlak. Maar ik heb nog steeds wel angst hoor. Op de fiets heb ik niet meer gezeten sinds de hartstilstand. Mijn arts zegt dat ik dit zo snel mogelijk weer moet doen, anders durf ik het straks nooit meer. Dus ga ik dat binnenkort toch maar weer proberen.”

Rick Warbout

We leven in een fantastisch land

Achteraf in het ziekenhuis hoort Rick over hoe zijn reanimatie is verlopen. Rick: “Ik realiseerde me dat ik op het moment van de harstilstand precies op de juiste plaats was waardoor ik er nog ben. Het was toeval dat er drie dames langskwamen die konden reanimeren. En door het oproepsysteem HartslagNu kwamen er ook al heel snel burgerhulpverleners met een AED! Zonder hun hulp was ik er waarschijnlijk niet meer geweest. In menig ander land had het waarschijnlijk toch echt een andere afloop gehad.”

Ik kon de hulpverleners bedanken

Heel bijzonder is dat Rick onlangs alle burgerhulpverleners persoonlijk heeft kunnen bedanken. Rick: “Ik ben via HartslagNu in contact gekomen met de mensen die mij hebben geholpen. Zij waardeerden het zeer dat ik contact met ze zocht. Ik heb iedereen uitgenodigd bij een strandtent waar we eigenlijk heel gezellig met elkaar hebben gegeten en gedronken. Een van de hulpverleners gaf mij daar een fles champagne. Hij zei: ‘trek deze op 29 mei 2020 open en drink op je 1e verjaardag.’ Dat vond ik een mooie gedachte.”

Iedereen moet weten dat HartslagNu bestaat

Rick: “Met mijn verhaal wil ik mensen stimuleren te leren reanimeren. Ook wil ik dat iedereen weet dat HartslagNu bestaat. Dankzij de snelle hulp van burgerhulpverleners ben ik er nog. Ik ben hen dan ook ontzettend dankbaar.”