"Ik ben heel blij dat het zo goed is afgelopen"

André Brandon Bravo is burgerhulpverlener en kreeg een oproep van HartslagNu om naar de reanimatie van Rick te gaan. André: “Ik zat op de bank televisie te kijken toen ik een oproep van HartslagNu kreeg. Ik keek naar de locatie en zag dat ik hier redelijk snel kon zijn. Ik heb niet getwijfeld, mijn schoenen aangetrokken en ben in de auto gestapt met mijn eigen AED. Ik heb mijn routeplanner ingesteld en ben er snel naartoe gereden.

Andre Brandon Bravo

De AED adviseerde een schok

Toen ik ter plaatste kwam, waren er al andere mensen aan het reanimeren. Het waren toevallige voorbijgangers. Ik zag ook een paar jonge mensen in een wielrenpak staan. Ook het slachtoffer had een wielrenpak aan. Ik pakte een schaar en knipte het shirt kapot om de elektroden van de AED aan te sluiten. Zijn borst was bezweet, dus dat moesten we eerst droog maken anders bleven de elektroden niet zitten. Dit kostte wel wat tijd. Ik sloot de AED aan en die ging het hartritme beoordelen. Hij adviseerde een schok en ik heb toen op de knop gedrukt om die te geven.

Ik heb me ontfermd over de wielrenners

Na de eerste schok, leek het net alsof Rick weer ging ademen, maar ik zag al snel dat het meer weg had van gaspen. We gingen door met reanimeren. Ik deed de beademing en een andere burgerhulpverlener gaf borstcompressies. Toen arriveerde de ambulance en de verpleegkundigen namen de reanimatie van ons over. Ik had toen geen rol meer bij de reanimatie zelf en heb me toen ontfermd over de twee wielrenners die er bij stonden. Een van hen bleek Rick’s zoon te zijn en kon wel wat steun gebruiken. Ik zag dat de ambulanceverpleegkundigen Rick nog drie keer een schok met de AED gaven. Daarna is hij meegenomen naar het ziekenhuis.

Bijzonder dat hij me persoonlijk wilde bedanken

Ik ben verpleegkundige en heb een tijd lang op de hartbewaking in het ziekenhuis gewerkt. Ook heb ik jaren zelf op de ambulance gezeten. Nu heb ik een eigen bedrijf en verzorg ik trainingen in bedrijfshulpverlening. Ik heb heel wat reanimaties meegemaakt en achteraf heb ik me vaak afgevraagd of het slachtoffer het heeft overleefd. Heel vaak kom je dat niet te weten. Ik vond het dan ook heel bijzonder dat ik een tijd na de reanimatie werd benaderd door Rick en dat hij me persoonlijk wilde bedanken. En ik ben natuurlijk heel blij dat het zo goed is afgelopen!”