Alles over de AED

Een AED is een apparaat dat gebruikt wordt bij een persoon die een acute circulatiestilstand heeft. In de volksmond wordt dit ook wel een hartstilstand genoemd. De AED dient een elektrische schok toe, om het hart weer in het normale ritme te brengen.

In Nederland mag iedereen een AED gebruiken in een noodsituatie. Een AED is makkelijk te bedienen. Het apparaat vertelt je wat je moet doen. Maar reanimeren is méér dan een AED gebruiken. Het is daarom voorwaardelijk dat je een training volgt en je jezelf bijschoolt. Zo blijf je op de hoogte van ontwikkelingen en je kunt tijdens stressvolle situaties goed handelen.

Hoe werkt een AED?
Wanneer iemand de AED aan zet, geeft een stem je gesproken instructies. Veelal zitten er 2 knoppen op de AED. Met de ene knop zet je de AED aan, met de andere knop dien je een schok toe. Je plakt eerst de elektroden op de borst van het slachtoffer. De AED maakt dan automatisch een analyse van het hartritme. Daarna vertelt het apparaat of er een elektrische schok toegediend moet worden of niet. Als dit wel het geval is, krijg je duidelijke instructies hoe je dit moet doen.

Waar hangt een AED?
De meeste hartstilstanden gebeuren thuis. Daarom is het zo belangrijk dat er in iedere wijk AED’s beschikbaar zijn. Steeds meer particulieren beschikken over een AED en stellen deze beschikbaar voor noodgevallen. AED’s zijn ook te vinden in winkelcentra, (zorg)instellingen, scholen en (sport)verenigingen.

AED buitenkasten
De AED zal probleemloos bereikbaar moeten zijn in nood. Het meest ideale is dat de apparaten buiten hangen. Zij moeten dan goed beschermd zijn tegen vorst, regen, stof, vandalisme, diefstal of andere invloeden. Er zijn afgesloten AED-kasten, die op afstand door de alarmcentrale te openen zijn of met een pincode door de vrijwilliger zelf. De pincode ontvangt de opgeroepen burgerhulpverlener in een bericht op hun mobiele telefoon.